Hoe stel ik realistische doelen in de sportschool en waar moet ik dan aan denken?

 

Doelen stellen in de sportschool is het belangrijkste aspect als je progressie wilt boeken. Je hebt iets nodig om je op te kunnen richten en een punt waar je naartoe kan werken. Zie je fitness avontuur als een reis die je van te voren uitstippelt. Als je begint met sporten heb je altijd een kans dat je afdwaalt, jouw fitnessdoel helpt je om je weer op de goede route te krijgen!

Kies een doel

Het is belangrijk om een focuspunt te hebben als je vooruitgang wilt boeken in de sportschool. Het is lastig om ergens aan te beginnen zonder een duidelijk plan van aanpak te hebben. Dit is niet goed vol te houden en dan ben je weer terug bij af. Ook is het belangrijk dat je realistische doelen opstelt. Denk bijvoorbeeld aan het lopen van een marathon, 5 kilo aankomen of juist 5 kilo afvallen. Het belangrijkste is uiteindelijk om dus een specifiek doel te kiezen waar je een realistisch termijn voor stelt.

SMART

Als je een doel gaat opstellen, kan het helpen om je doel SMART te formuleren. Het doel moet dan Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden zijn. Voorbeeld: “Ik wil door 4x per week 1 uur te gaan sporten, in vijf maanden tijd 5 kilo afvallen.”

Strategie opstellen

Je hebt een doel opgesteld en hebt motivatie om dit ook te gaan halen. Nu moet je nog een plan maken voor een strategie om tot je einddoel te komen. Dit betekent, loskomen van je huidige gewoontes en patronen. Gewoontes vormen de basis van je dagelijkse leven. Als je nieuwe gezonde gewoontes voorneemt, heb je een hogere kans om je einddoel te behalen. Voorbeelden van gezonde gewoontes zijn:

  • 3x per week naar de sportschool gaan
  • Elke dag mediteren
  • 2 liter water per dag drinken
  • Gezonder eten
  • Positief denken

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.